20 feitjes over springkussens die je nog niet wist


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/augie/domains/augie.nl/public_html/wp-content/themes/augie/resources/templates/parts/header/button.php on line 26

Hoe is iemand ooit op het idee gekomen om een springkussen te maken? Waarom mag je geen schoenen aan op een springkussen? En wat hebben springkussens en borsten met elkaar te maken? Kom snel achter deze en andere feitjes over springkussens die je moet weten!

1. Het allereerste springkussen

Het springkussen is eigenlijk ontstaan vanuit baldadigheid. In 1959 experimenteerde John Scurlock met opblaasbare dekzeilen voor tennisterreinen. Het bleek als snel dat zijn werknemers het leuk vonden om op deze dekzeilen te springen. Daar moet ik iets mee, dacht meneer Scurlock. Hij richtte het bedrijf Space Walker op en begon de zeilen te verkopen speciaal voor kinderen, om erop te springen. Dit was eerst alleen nog een brede luchtmatras. In 1967 kwamen er ook wanden bij en is het springkussen geboren!

2. Ontelbaar veel springkussens

Inmiddels zijn er ontelbaar veel springkussens op de wereld. Alleen Augie heeft al ca. 200 springkussens in zijn assortiment!

3. Grootste springkussen ter wereld

Het grootste springkussen (in één geheel) ter wereld komt volgens het Guinness Book of Records uit Amerika. Het springkasteel van 1062,25 vierkante meter heeft onder andere basketballringen, een opblaasbare obstaclerun, een mega glijbaan en een  ballenbak.

4. Langste stormbaan ter wereld

De langste opblaasbare stormbaan ter wereld is echter gewoon van Augie! In september 2018 werd het wereldrecord gezet met een stormbaan van maarliefst 554 meter! Dit was onze ultimate survivalbaan gecombineerd met een survivalbaan van een collega-verhuurder.  Over een ‘ritje’ over de stormbaan doe je ongeveer 10 tot 12 minuten, afhankelijk van je conditie natuurlijk ;)

5. Unicorn springkussen of Game-of-Thrones springkasteel

Een Unicorn-springkussen? Een opblaasbaar Game of Thrones-kasteel? Het kan allemaal! Je kunt namelijk in overleg met Augie je eigen springkussen laten ontwerpen. Bijvoorbeeld voor een terugkomend evenement. Zo is dit unieke LEGO brandweer springkussen speciaal ontwerpen voor LEGO-world.

LEGO brandweer springkussen

6. Springkussen kunst

Springkussens en kunst blijken ook goed samen te gaan. Meerdere kunstenaars maakten installatie kunstwerken met grote opblaasbare springkussens. Zoals deze levensgrote opblaasbare replica van Stonehenge, bedacht door kunstenaar Jeremy Deller.

Springkussen kunst stongehedge

Foto: Paul Lovelace/REX

7. Alleen in Japan..

Maar het kant natuurlijk altijd gekker. Zo bestaat in Japan een springkussen met aan de binnenkant een heleboel enorme…. borsten (whut?)

springkussen borsten

Foto: Bompass and Parr

8. Materiaal

Springkussens zijn meestal gemaakt van PVC. Dit is een dik en sterk materiaal. Ook een mix van vinyl en nylon is goed materiaal voor een springkussen.

9. Grote vlakken aan elkaar

Een springkussen bestaat uit grote vlakken die aan elkaar worden gestikt. De vlakken zijn extra verstevigd met een nieuwe laag. Deze lagen worden aan elkaar gelast of geseald.

10. Materiaal stormbaan

Een stormbaan bestaat uit hetzelfde materiaal als een springkussen. Alleen is er dan een parcours met obstakels gemaakt. Zo’n stormbaan noemen we ook vaak een survivalbaan.

11. Springkussen met obstakels

Al zijn er tegenwoordig ook veel springkussens die extra obstakels hebben, zoals stootkussens, gaten om doorheen te klauteren en glijbanen.

12. Begeleiding verplicht

Begeleiding bij een springkussen is altijd verplicht. Deze persoon zorgt ervoor dat kinderen op een plezierige en veilige manier kunnen springen.

13. Schoenen verboden

De reden dat je geen schoenen aan mag op een springkussen is niet zozeer dat het springkussen hierdoor lek raakt, al is het risico op slijtage natuurlijk wel groter. Vooral is het heel gevaarlijk voor andere kinderen als je je schoenen aanhoudt en op één van hen terecht komt. Ook wordt het springkussen hierdoor snel vies.

14. Certificaat en handleiding

Ieder springkussen heeft een certificaat en een handleiding en valt onder de categorie ‘speeltoestellen’. Om de veiligheid van springkussens te waarborgen is er een periodieke keuring.

15. Inspecties Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Wanneer je een springkussen huurt op een evenement kan er een inspecteur van de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) langskomen om te controleren of het springkussen wordt gebruikt zoals in de handleiding staat.

16. Meest verhuurde springkussen

Het meest verhuurde springkussen van Augie is de Multiplay. Dit betaalbare springkussen heeft behalve een groot gedeelte om op te springen ook een glijbaan, rondje om door te springen/kruipen, ‘bokszakken’ en nog meer extra’s. De multiplay is er in dolfijn en krokodil uitvoering.

17. Nieuwste springkussen

En ons allernieuwste springkussen is het Nemo springkussen Mulitfun (september 2018). Ook dit is meer dan een springkussen alleen. Zo zijn op het springvlak een aantal obstakels in de vorm van Nemo geplaatst en aan de zijkant is een glijbaan.

Springkussen multifun nemo

18. Springkussenfestivals

Jaarlijks organiseren wij  zo’n tien springkussenfestivals in heel Nederland! Een festival volledig in het teken van, zoals de naam al zegt, springkussens!

19. Springkussenfestival voor volwassenen

Hoe oud je ook bent, springen op een springkussen blijft leuk. Maar als volwassene tussen de kinderen staan is misschien toch een beetje gek. Daarom werd in 2015 het eerste springkussenfestival voor volwassenen georganiseerd. Er kwamen 4000 mensen op af.

20. Zoveel lucht gaat in onze springkussens

Als wij al onze springkussens tegelijkertijd opzetten dan gaat hier in totaal voor 12.000 m3 aan lucht in!

Springkussen huren

Krijg je na al deze feitjes over springkussens ook zin om even lekker te springen? Je huurt al een klein springkussen vanaf 45 euro. Bekijk al onze springkussens.

Bronnen: Metro UK, Wikipedia, Metro NL, Guinness Book of Records, Augie.nl

Advies nodig?

Graag adviseren we je vrijblijvend over de invulling van jouw evenement. Stel je vraag via het formulier of bel ons direct:

Telefoon 0523 - 61 48 23