Verandering in de wetgeving voor luchtkussens


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/augie/domains/augie.nl/public_html/wp-content/themes/augie/resources/templates/parts/header/button.php on line 26

Luchtkussens zijn populair en superleuk, maar gebruik ze veilig.

De groei en populariteit van luchtkussens neemt nog steeds toe. Helaas is ook het aantal geregistreerde ongevallen met opblaasbare speeltoestellen gestegen. Door het aanpassen van het WAS per 1 juli 2021 hoopt de overheid de veiligheid omtrent luchtkussens te vergroten.

Wat is het WAS?

WAS is de afkorting van Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen. Wettelijke regels voor de veiligheid van attracties en speeltoestellen staan hierin omschreven. Een luchtkussens is een opblaasbaar speeltoestel.

Luchtkussens moeten beschikken over een geldig certificaat. Deze moet voldoen aan de NEN-EN 14960. Augie Attracties & Events verhuurt uitsluitend luchtkussens die voorzien zijn van een certificaat. Wij zijn verplicht de luchtkussens netjes te onderhouden. Ieder jaar voeren wij een inspectie uit. Wij adviseren en informeren onze klanten over het gebruik van het luchtkussen en wijzen op de veiligheidsinstructies. Daarnaast houden wij logboeken en een ongevallenregistratie bij. Vanaf januari 2022 geldt een registratieplicht voor opblaasbare speeltoestellen. Ieder luchtkussen krijgt dan een uniek nummer en wordt vanaf 2022 ook periodiek gekeurd.

Voor attracties is er al een registratieplicht. Alle goedgekeurde attracties hebben een uniek RAS-nummer. Via het RAS (Register Attractie- en Speeltoestellen) kan een gemeente controleren of een attractie is goedgekeurd. Jaarlijks, 2-jaarlijks of 3-jaarlijks worden attracties gekeurd door een aangewezen keuringsinstelling. Wil je meer lezen over het WAS? Klik dan HIER

Waarin verschilt het WAS2021 van het WAS?

In november 2020 hebben alle verhuurbedrijven een brief ontvangen. Hierin stond een aankondiging van de wijzigingen op het WAS. Dit zijn de n de belangrijkste wijzigingen voor verhuurders:

 • De verhuurder is verantwoordelijk voor veilige plaatsing van het speeltoestel
 • Het is verplicht om veiligheidsinstructies en waarschuwingen te plaatsen op het speeltoestel
 • De verhuurder moet de huurder instrueren over veilig gebruik
 • Opblaasbare speeltoestellen moeten periodiek gekeurd worden
 • De verhuurder is verplicht om valdempend materiaal te leveren bij een harde ondergrond
 • Ieder ernstig ongeval dat plaatsvindt met een opblaasbaar speeltoestel moet gemeld worden bij de NVWA
 • Op ieder opblaasbaar speeltoestel moet een uniek nummer worden aangebracht bij de eerste of eerstvolgende keuring
 • Deze registratieplicht gaat in per 1 januari 2022

Wat betekent NVWA?

NVWA is de afkorting van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De NVWA heeft als kerntaak om toezicht te houden op bedrijven en organisaties op de naleving van wetten en voorschriften. Waar de politie zorgt voor handhaving onder burgers doet de NVWA dit bij bedrijven en instellingen. Het NVWA controleert of attractieverhuurders hun luchtkussens verhuren volgens het WAS.

Wat betekent deze wetswijziging voor ons en onze klanten?

Wij hebben de plicht om onze klanten te voorzien van het juiste advies, gedegen informatie en hierbij de juiste hulpmiddelen aan te leveren. U als klant heeft de zorgplicht én verantwoordelijkheid over de kinderen/deelnemers die gebruik maken van een opblaasbaar speeltoestel tijdens de gehuurde periode. Bij het huren van een luchtkussen staat het spelplezier voorop, maar wel met in achtneming van de veiligheid voor kinderen/deelnemers.

Drie belangrijke punten die de veiligheid rondom een opblaasbare speeltoestel vergroten:

 1. Huur bij een erkend verhuurbedrijf
 2. Laat een luchtkussen op- en bouwen door mensen die hierin gespecialiseerd zijn
 3. Zorg altijd!! voor toezicht bij een luchtkussen

1. Huur luchtkussens bij een erkend verhuurbedrijf

Uiteraard is Augie Attracties & Events een erkend verhuurbedrijf. Naast ons bedrijf zijn er vele andere verhuurbedrijven bij wie u met een gerust hart een attractie of luchtkussen kunt huren. Een erkend verhuurbedrijf vindt u onder andere via “Verhurend Nederland” of “Keurmerk Huren”. Echter zijn er helaas ook nog steeds bedrijven die de regels aan hun laars lappen. Vraag naar de keuringspapieren en een duidelijke gebruikershandleiding. Al onze springkussens en stormbanen beschikken over een geldig certificaat.

2. Laat luchtkussens op- en afbouwen door mensen die hierin gespecialiseerd zijn

Ja… het kost meer geld, maar moet je met een evenement of feest besparen op veiligheid? Als je een luchtkussen laat opbouwen door een expert dan weet je zeker dat het luchtkussen op een veilige manier is geplaatst. Wij hebben ruim 20 jaar ervaring. Hiermee beschikken wij over de juiste kennis en kunde. Wij  zijn op de hoogte van de regels met betrekking tot het veilige plaatsing, stroomvoorziening en verankering.

3. Zorg altijd voor toezicht bij een luchtkussen

Toezicht houden bij opblaasbaar speeltoestel is wettelijk verplicht. Een toezichthouder moet volwassen, capabel en herkenbaar zijn. Hij/zij moet zowel verbaal als fysiek kunnen ingrijpen als dit nodig is. Het is niet altijd makkelijk een geschikte toezichthouder te vinden, omdat het niet makkelijk is om een luchtkussen te begeleiden en je aan de voorschriften te houden. Huur daarom een luchtkussen inclusief onze begeleiding.

Augie Attracties & Events: waar plezier en veiligheid hand in hand gaan.

Advies nodig?

Graag adviseren we je vrijblijvend over de invulling van jouw evenement. Stel je vraag via het formulier of bel ons direct:

Telefoon 0523 - 61 48 23